Insulinska rezistencija

Šta je insulinska rezistencija?

Insulinska rezistencija - Cardios Novi SadInsulinska rezistencija  je poremećaj rada ćelija tkiva i organa. Ćelije tkiva koje se pri pojavi šećera u krvi i insulina normalno otvaraju da prime insulin i šećer, i prerade ga u energiju i vodu, kod Insulinske rezistencije ćelije tela se ne otvaraju na dodir insulina – ćelijski receptori za insulin ne reaguju na insulin. Otuda se ovaj sindrom zove Insulinska rezistencija – otpornost na insulin.

Insulinska rezistencija je klasična bolest izobilja. Nastaje i ima epidemijske razmere u razvijenim društvima gde je visok nivo unosa masti i pre svega šećera kroz ishranu. Hrana koja ima visok glikemijski faktor najčešće uzrokuje pojavu insulinske rezistencije: slatka gazirana pića, slatkiši, testa, skrobna hranu i ne morate biti gojazni da biste dobili insulinsku rezistenciju!

 

Koji su simptomi insulinske rezistencije?

  • Pojačana žeđ
  • Pojava gladi odmah nakon obroka
  • Gojaznost
  • Potreba za slatkišima
  • Ciste na jajnicima i grudima

 

Posledice Insulinske Rezistencije

Pre svega najteža posledica Insulinske rezistencije je da se pankreas iscrpljuje prekovremenim radom, vremenom slabi i prestaje njegova funkcija – pankreas staje i osoba dobija Dijabetes tip 2. Zato se IR i naziva predijabetično stanje.

Druge posledice IR su stalan nedostatak energije – jer se nedovoljno šećera u ćelijama tela razlaže na energiju i vodu, pospanost jer se krvni sudovi u mozgu skupljaju zbog povišenog insulina, ateroskleroza i zakrčenje krvnih sudova jer je visok holesterol pošto jetra proizvodi više holesterola da bi zaštitila krvne sudove od visokog insulin…

 

Lečenje Insulinske rezistencije

Medicinski pristup lečenju Insulinske rezistencije je saniranje simptoma bolesti i čekanje da se telo probudi. Lečenje predijabetičnog stanja zahteva da se sprovodu neke mere kao što su promena životnih navika, zdrava umerena ishrana i fizička aktivnost. Postoji I potreba za određenim suplementima, s toga treba obavljati redovne kontrole kod interniste endokrinologa.

DEŽURNI LEKAR - VAMA NA USLUZI

Dragi naši, zdravlje naših pacijenata je i dalje u fokusu našeg poslovanja, bez obzira na trenutne okolnosti! ❤️

👉 Zbog toga usled proglašenja vanredne situacije zbog pandemije virusa COVID-19 i svih ograničenja redovnog poslovanja koje smo morali da sprovedemo, obezbedili smo pomoć onima kojima je najpotrebnija u vidu DEŽURNOG LEKARA!

👨‍⚕️ Svakim radnim danom od 9h do 12h samo za vas dežuraće Prof. dr Stevan Trbojević internista gastroenterolog - hepatolog!

ℹ️ U ovim teškim (ali prolaznim) vremenima jedna od najvažnijih stvari je SOLIDARNOST, imajuću to u vidu predstavljamo vam SNIŽENE CENE PREGLEDA koje možete obaviti kod dežurnog lekara:

  1. Internistički pregled 1000 rsd
  2. Ekg 250 rsd
  3. Uz abdomena 1250 rsd

❗️Još jedna važna informacija je da GASTROENTEROLOGIJA radi normalno!

 

TELEFONSKE KONSULTACIJE SA SPECIJALISTIMA

📞 Takođe, obezbedili smo za vas i konsultacije sa svim specijalistima putem telefona ili maila.

Više informacije možete dobiti radnim danima od 9:00 do 17:00.

Mobilni: 065 27 000 31
Email: cardiosnovisad@gmail.com

Secured By miniOrange

Developed by PanMax Solutions d.o.o. Novi Sad