Insulinska rezistencija

Šta je insulinska rezistencija?

Insulinska rezistencija - Cardios Novi SadInsulinska rezistencija  je poremećaj rada ćelija tkiva i organa. Ćelije tkiva koje se pri pojavi šećera u krvi i insulina normalno otvaraju da prime insulin i šećer, i prerade ga u energiju i vodu, kod Insulinske rezistencije ćelije tela se ne otvaraju na dodir insulina – ćelijski receptori za insulin ne reaguju na insulin. Otuda se ovaj sindrom zove Insulinska rezistencija – otpornost na insulin.

Insulinska rezistencija je klasična bolest izobilja. Nastaje i ima epidemijske razmere u razvijenim društvima gde je visok nivo unosa masti i pre svega šećera kroz ishranu. Hrana koja ima visok glikemijski faktor najčešće uzrokuje pojavu insulinske rezistencije: slatka gazirana pića, slatkiši, testa, skrobna hranu i ne morate biti gojazni da biste dobili insulinsku rezistenciju!

 

Koji su simptomi insulinske rezistencije?

  • Pojačana žeđ
  • Pojava gladi odmah nakon obroka
  • Gojaznost
  • Potreba za slatkišima
  • Ciste na jajnicima i grudima

 

Posledice Insulinske Rezistencije

Pre svega najteža posledica Insulinske rezistencije je da se pankreas iscrpljuje prekovremenim radom, vremenom slabi i prestaje njegova funkcija – pankreas staje i osoba dobija Dijabetes tip 2. Zato se IR i naziva predijabetično stanje.

Druge posledice IR su stalan nedostatak energije – jer se nedovoljno šećera u ćelijama tela razlaže na energiju i vodu, pospanost jer se krvni sudovi u mozgu skupljaju zbog povišenog insulina, ateroskleroza i zakrčenje krvnih sudova jer je visok holesterol pošto jetra proizvodi više holesterola da bi zaštitila krvne sudove od visokog insulin…

 

Lečenje Insulinske rezistencije

Medicinski pristup lečenju Insulinske rezistencije je saniranje simptoma bolesti i čekanje da se telo probudi. Lečenje predijabetičnog stanja zahteva da se sprovodu neke mere kao što su promena životnih navika, zdrava umerena ishrana i fizička aktivnost. Postoji I potreba za određenim suplementima, s toga treba obavljati redovne kontrole kod interniste endokrinologa.

Developed by PanMax Solutions d.o.o. Novi Sad