Alergije kod dece – uzroci i lečenje

Alergije kod deceProleće samo što nije stiglo, priroda se polako budi i svi se radujemo dolasku lepšeg vremena i sunčanih dana.  Nažalost, postoji određeni deo populacije, pa i među najmlađima, koji se baš i ne raduje ovom godišnjem dobu, jer buđenje prirode ide uporedo sa bujanjem mnogih biljki i polena koji izazivaju alergijske smetnje.

Jednostavno rečeno, alergija je prekomerna reakcija imunog sistema na neku spoljašnju suopstancu, odnosno alergen. Naš imuni sistem je zadužen za zaštitu organizma od štetnih supstanci, međutim kod alergija te supstance nisu realno štetne, ali ih naš organizam „prepoznaje“ kao takve i dolazi do alergijske reakcije.

Nažalost, alergijske reakcije su česte i kod dece, a statistički podaci pokazuju da se broj dece sa alergijama povećava iz godine u godinu. Alergije su nepredvidive i svako dete može da ih razvije, ali su ipak češće ukoliko postoji pozitivna porodična anamneza, odnosno ukoliko je neko od najbližih srodnika njima sklon.

Simptomi alergijske reakcije mogu biti umereni, srednjeg intenziteta, pa sve do veoma teških i životno ugrožavajućih. Umereni simptomi alergija su rinitis (curenje iz nosa), peckanje i svrab u grlu i očima, kao i kijanje. Navedeni simptomi veoma liče na prehladu kod dece, tako da roditelji treba pažljivo da prate kada se ovi simptomi javljaju i koliko dugo traju. Prehlada obično prođe za nekoliko dana, dok simptomi alergije ukoliko se ne izima terapija traju duže i obično se javljaju u proleće. Umereni simptomi su svrab i crvenilo na koži, osip kože, kašalj, dijareja, dok su teži simptomi astma, disajne tegobe, pa sve do izrazito burne i po život opasne reakcije koja se naziva anafilaktički šok.

Alergeni mogu biti nutritivni i inhalacioni. Nutritivni alergeni su oni koji potiču iz hrane koje dete jede. Poznato je da neke namirnice izazvaju alergijske reakcije češće od drugih, a to su bobičasto veće kao što su malina, jagoda, ribizla, koštunjavo voće kao što su bademi, lešnici, orasi, potom kikiriki, soja, jaja, pšenica, mleko, med, riba i drugi. Zbog navedenog je veoma važno da majke pažljivo uvode svaku novu vrstu hrane bebama i u vreme kada je to dozvoljeno. Nažalost, hrana koju dajemo našoj deci prepuna je aditiva i konzervanasa, što takođe često dovodi do alergijskih reakcija. Posebna grupa alergena su lekovi, naročito antibiotici na koje se mogu ispoljiti veoma ozbiljne alergijske reakcije.

Inhalatorni alergeni su oni koje dete udiše, jer se nalaze u vazduhu,  kao što su poleni različitih vrsta trava i drveća, kućna prašina, grinje, dlaka domaćih životinja i kućnih ljubimaca. Upravo je proleće vreme kada trave i drveće počinju svoj novi vegetacioni period, a samim tim izazivaju alergijske reakcije kod dece. Međutim, to ni u kom slučaju ne znači da dete ne treba da boravi na svežem vazduhu, već da uzima terapiju propisanu od strane alergologa i pedijatra, te da uživa u nesmetanoj igri napolju.

Ukoliko roditelji sumnjaju da kod deteta postoje alergije, potrebno je da se jave lekaru kako bi se primenili alergo testovi i precizno utvrdilo koja vrsta alergena ih izaziva.  Alergo testiranje vrši se kožnim testovima  (tzv. Prik test) i testiranjem iz uzoraka krvi. Ukoliko se utvrdi da je dete alergično na određenu supstancu, alergolog će odrediti terapiju  i dati savete uz pomoć kojih će  vaše dete imati nesmetano detinjstvo.

Violeta Pivnički

Obaveštavamo Vas da se Poliklinika Cardios od 01.10.2023. nalazi na novoj adresi.

Nova adresa je:

Mikole Kočiša 4, Novi Sad

Cardios - nova adresa