Deca u Vojvodini sve gojaznija, o zdravlju srca moraju učiti još u vrtićima

Dr Nikola Agbaba, kardiologNekada su stariji muškarci bili podložniji kardiovaskularnim oboljenjima, a danas zbog sve manje kretanja, više stresa i brze hrane, infarkt i moždani udari su često kod veoma mladih ljudi, a ne zaobilaze ni decu.

“Danas se sa problemima arterioskelroze moramo boriti već od obdaništa. Mora se voditi računa o tome čime se deca hrane i da li se bave fizičkom aktivnošću. U Vojvodini su deca sve gojaznija jer se malo kreću, fizičko vaspitanje je svedeno na najmanju moguću meru, mališane opterećuju tašnama i knjigama, a niko ne vodi računa da će ih upravo ta pasivnost jednog dana koštati zdravlja a možda i života. Sve se to može sprečiti stvaranjem zdravih navika već od najranijeg uzrasta”, zaključuje dr Agbaba.

Svakog dana u Srbiji infarkt doživi 47 osoba, statistika je pokazala i da su kardiovaskularna oboljenja ona od kojih Vojvođani najviše umiru.

Internista dr Nikola Agbaba, vlasnik Poliklinike “Cadrios”, objašnjava za 021 da su Vojvođani generalno skloniji masnijoj, slanijoj i pikantnijoj hrani, što je posebno primetno u periodu slava i drugih praznika koji su pred nama.

“Dve trećine holesterola, odnosno dela masnoća koji je odgovoran za nastajanje arteroskelorznih procesa, proizvodi se u organizmu dok jednu trećinu mi sami unosimo. Ako mi onu trećinu koju možemo da kontrolišemo unosimo u preteranoj meri, a mnogi to na ovim prostorima čine, dolazi do toga da se proces metabolizma holesterola koji se odvija u jetri, preoptereti i holesterol počinje da se taloži. Najpre se taloži kao masno tkivo, pa posle u krvnim sudovima što na kraju dovodi do njihovog sužavanja i zatvaranja”, objašnjava dr Agbaba.

Ovaj specijalista Poliklinike “Cardios” dalje opisuje mehanizam kako se masnoća nakuplja u krvnim sudovima i na kraju dovede do srčanog udara.

“U početnoj fazi se taloži takozvana “fina” masnoća u krvnim sudovima i proces je moguće obrnuti promenom načina ishrane, stila života i određenim lekovima. Međutim, kada počne da se taloži kalcijum koji se veže sa masnoćama, stvaraju se plakovi koji pucaju i prave tromb, potom dolazi do začepljenja krvnog suda, a onda i do infarkta ili šloga. Kada se u krvnim sudovima nataloži kalcijum, onda je taj proces skoro nepovratan”, objašnjava dr Agbaba

On napominje da je savremenim uređajima koje koriste doktori u Poliklinici “Cardios” moguće veoma precizno ustanoviti u kojoj fazi se neka osoba nalazi, u kojim krvnim sudovima su se tačno napravile naslage, pa na osnovu toga i odrediti kakva će dalje biti terapija.

“Kada neko dođe kod nas na pregled, prvo izmerimo kolika mu je visina, težina, indeks telesne mase (BMI), i na osnovu toga radimo laboratorijske analize. Ukoliko su povišene masnoće u krvi, mi dalje predlažemo da se uradi pregled krvnih sudova vrata, jer sasvim dobro možemo da opazimo svako zadebljanje unutar krvnog suda. U zavisnosti od nalaza, dalje obično pacijentu prvo savetujemo da u naredna dva meseca promeni način ishrane, ne drastično ali dovoljno da bismo videli da li će doći do smanjenja masti. Ako dođe, to znači da je ishrana kriva. Ako ne dolazi do pada masnoća u krvi, to znači da je genetika primarni krivac i tada je potrebno osim ishrane u lečenje uvesti i medikamente”, kaže dr Agbaba navodeći da ako ni to ne uspe, postoje i mehanički načini da se masnoća isčisti iz krvnih sudova pomoću specijalnih uređaja.

Međutim, kako dalje kaže dr Agbaba, mi pre svega moramo da shvatimo da moramo manje da jedemo i da pazimo šta jedemo. I naravno, da se više krećemo.

“Određena zanimanja imaju određen broj kalorija koje su toj osobi potrebne. Ako vi ceo dan sedite, a unesete 2.000 kalorija, pa naravno da ćete biti debeli i nezdravi. Organizam se protiv toga jedno vreme bori, ali će popustiti pred ‘upornijim neprijateljem”, navodi ovaj specijalista.

Prevencija igra veliku ulogu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih oboljenja. Jedan od načina kako na vreme reagovati i sprečiti eventualni srčani ili moždani udar su i ultrazvučni pregledi.

Svoj ultrazvučni pregled, konsultacije ali i druge vrste medicinskih usluga kao što su radiološki, pedijatrijski, gastroenterološki, endokrinološki, nefrološki, hematološki i druge vrste pregleda, možete zakazati na brojeve telefona 021 27 000 31 i 065 27 000 31 ili otići lično u Polikliniku Cardios koja se nalazi u Futoškoj 73. Za sva pitanja možete se obratiti i na naš e-mail: cardiosnovisad@gmail.com.

 

U saradnji sa portalom www.021.rs

Obaveštavamo Vas da se Poliklinika Cardios od 01.10.2023. nalazi na novoj adresi.

Nova adresa je:

Mikole Kočiša 4, Novi Sad

Cardios - nova adresa