Letovanje sa decom

Letovanje sa decom - Cardios Novi SadAko ćemo biti potpuno iskreni prema sebi, letovanje sa decom ne može se smatrati odmorom u pravom smislu te reči, ali svakako može da bude zabavno i nezaboravno. Kreiranje pozitivnih uspomena na posebne trenutke provedene sa porodicom jedno je od temelja dobrog mentalnog zdravlja deteta, a kasnije odrasle osobe. Porodična putovanja svakako su odlična prilika za popunjavanje albuma uspomena.

Da bi letovanje sa decom bilo prijatno, dobro bi bilo pridržavati se nekoliko saveta koji se odnose na prevenciju fizičkog i psihičkog zdravlja dece tih dana. Naravno da će se preporuke menjati u zavisnosti od uzrasta deteta, jer nije isto ako na put idemo sa odojčetom ili nezainteresovanim i buntovnim tinejdžerom, ali neke od njih su univerzalne.

Pre svega, važno je odabrati destinaciju koja će pogodovati deci. Ako idete na more, raspitajte se kakve su plaže, da li je prilaz moru adekvatan, da li ima dovoljno “plićaka”, da li ima prirodnog hlada, da li je kamenje oštro, koliki su talasi,… Takođe je važno da i zabavni sadržaji budu u skladu sa interesovanjima i uzrastom vašeg deteta. Procenite da li je dete dovoljno zrelo i fizički spremno ukoliko želite aktivni, avanturistički odmor koji podrazumeva kampovanje, boravak u prirodi, mnogo pešačenja i penjanja. Isto se odnosi i na obilazak metropola sa decom mlađeg uzrasta-procenite da li će moći da vas prate tokom dugih šetnji, da li će uživati prilikom poseta muzejima i da li će moći da zadrže pažnju tokom ekskurzija.

Kao i za sve životne situacije, tako je i za letovanje sa decom najvažnija priprema. Objasnite detetu gde putujete, pokažite mu fotografije, pokažite mu i smeštaj, neka ono odabere gde će spavati, ispričajte mu šta nameravate da posetite tokom letovanja. Tako ćete detetu smanjiti stres susreta sa nepoznatim. Mlađa deca su naročito sklona da odreaguju burno na promene dnevnih rutina, a posebno na ritam ishrane, slobodnog vremena i spavanja, tako da će im priprema delovati umirujuće. Naročito ih pripremite na samo putovanje, jer ono naješće traje satima. Obezbedite detetu tad dovoljno zabave, igračaka, slikovnica, pa i tablet ili mobilni telefon na kojem bi moglo pogledati neki crtani film, kako bi vreme provedeno u putu bilo što ugodnije. Međutim, tokom samog letovanja, nemojte dete izlagati ekranima, već usmeravajte njegovu pažnju na okolne utiske.

Obucite ga ugodno, ukoliko putujete noću pripremite topliju garderobu i tanki prekrivač, a hrana na putu neka bude lagana, bez mnogo slatkiša i sokova koji bi mogli prouzrokovati putničku mučninu. Ukoliko vaše dete pati od kinetoze, odnosno mučnine tokom putovanja, dajte mu pola sata pred polazak tabletu, a dozu prilagodite i nastavite sa davanjem po preporuci farmaceuta. Navedene tablete često dovode do pospanosti, tako da će deo puta provesti u snu. Mnoge porodice odlučuju da putuju upravo noću, kako bi deca najveći deo puta prespavala.

Neka jedan deo vaše putne apoteke bude posebno namenjen deci. Ukoliko dete pije svakodnevnu terapiju, ona će biti na vrhu liste. Takođe dodajte antipiretik koji inače koristite kada dete ima povišenu temperaturu, analgetike, probiotik sa čijim pijenjem treba da započnete deset dana pre putovanja i da ga tokom odmora dajete detetu svakoga dana, potom antialergijsku i kremu protiv opekotina, kapi za nos i uši, septolete za grlo, tablete ili praškove koji zaustavljaju dijareju. Ponesite toplomer, hanzaplast, manji zavoj i sredstvo za dezinfekciju rana i posekotina. Nemojte kupovati “na svoju ruku” antibiotike. Oni se nikada ne piju bez prethodnog pregleda i recepta lekara. Raspitajte se pre nego što krenete gde se u mestu vašeg letovanja nalaze najbliže ambulante i apoteke. Uplatite porodično zdravstveno osiguranje i time dodatno predupredite sve nepredviđene troškove koji vas mogu zadesiti prilikom letovanja u inostranstvu.

Na samoj destinaciji u svakom momentu vodite računa o bezbednosti deteta. Pregledajte detaljno vaš smeštaj i uklonite sve prepreke i opasnosti po vaše dete. Na plaži ga ne ispuštajte iz vida ukoliko je mlađeg uzrasta, a naročito ako je neplivač. I sa starijom decom koja su dobri plivači uspostavite pravila i dogovor u vezi sa bezbednošću, te im jasno stavite do znanja da očekujete da ih se pridržavaju.

Obavezno ponesite na letovanje nekoliko detetovih omiljenih igračaka, jer će mu biti poznate i delovaće umirujuće prilikom uspavljivanja i u situacijama kada je umorno i razdraženo. Uskladite potrebe cele porodice, kako biste svi ravnopravno uživali i odmorili se. Podelite poslove sa drugim roditeljem, dogovarajte se oko brige o deci, obroka i večernjih šetnji. Kreirajte trenutke koje ćete pamtiti celog života, delite utiske sa vašim detetom, podstičite ga da postavlja pitanja o okruženju tokom letovanja, motivišite razvoj radoznalosti i ohrabrujte ga na nova poznanstva sa vršnjacima koje tamo sretne. Svim navedenim podstičete razvoj životnih veština vašeg deteta, dok uporedo uživa i zabavlja se. Samim tim ćete i vi kao roditelj biti zadovoljni kvalitetno provedenim odmorom. Ne zaboravite da vreme provedeno sa decom proleti kao tren i da ćete vrlo brzo ponovo letovati sami, “praznog gnezda”, dok će vaša deca letovati sa vršnjacima i svojim novozasnovanim porodicama. Iskoristite ove dragocene trenutke, koliko god su ponekad naporni i izazovni. I uživajte, dok po stoti put odgovarate na pitanje “Kad ćemo stići?”

 

Violeta Pivnički, psiholog