Putna apoteka za miran odmor

Putna apotekaPremda je opšti utisak da nam je ove godine neko ukrao proleće, odjednom je pred nama leto i sezona dugoočekivanih godišnjih odmora. Užurbana svakodnevica i stres poslovnih i porodičnih obaveza umorili su nas ne samo fizički, nego i mentalno. Bez obzira gde smo odlučili da provedemo zasluženi odmor, da li su to planina, more, banja, seosko domaćinstvo ili gradska metropola, važno je da preduzmemo sve korake kako bismo imali odmor za pamćenje. Na prvom mestu uvek mora biti dobro zdravlje.

Jedna od odlika dobro isplaniranog putovanja je i razmišlјanje o prevenciji. Uzimanje putnog osiguranja je svakako prvi i najodgovorniji korak. Raspitajte se u osiguravajućim kućama kakve polise putnog osiguranja se nude, pojedinačne ili za sve članove porodice, i ne dvoumite se da li da ih uplatite, jer su se mnogo puta pokazale kao veoma korisne u situacijama iznenadnih povreda i urgentnih operacija turista u stranim zemlјama. Zdravlje je suviše dragoceno da bismo ga uzimali zdravo za gotovo i rizikovali sa njim.

Drugi korak je pripremanja dobre putne apoteke za miran odmor. U njoj se na prvom mestu moraju naći lekovi za vaša hronična obolјenja koje svakodnevno uzimate. Proverite da li ih imate dovolјno, obezbedite terapiju za sve vreme boravka na letovanju. Sledeći na spisku su analgetici. Ne dozvolite da vam odmor kvare uporne glavobolјe ili slični lakši i umereni bolovi. Lekovi protiv bolova mogu da se kupe u slobodnoj prodaji i preporučujemo vam da ponesete one kojima i inače pribegavate. Nemojte eksperimentisati i kupovati neke nove, u vašem organizmu neproverene analgetike, kako ne biste imali eventualna neželјena dejstva ili alergijske reakcije. Obavezno ponesite i antipiretike, odnosno lekove za snižavanje povišene telesne temperature. Boravak na suncu vrlo lako dovede do sunčanice, pa čak i toplotnih udara, čiji je jedan od simptoma povišena temperatura. Takođe, ukoliko na letovanju “pokupite” neki sezonski virus, vaš organizam će zasigurno odreagovati povišenom temperaturom. Vodite računa da ih uzimate u preporučenim dozama i naznačenim vremenskim razmacima.

Koliko god da je priroda u koju odlazimo na letovanja prelepa, iz nje često vrebaju razne “nemani” koje mogu da nam upropaste letovanje. Ugrizi insekata, opekotine meduza, morski ježevi i drugi starosedeoci turističkih destinacija, mogu izazavati neprijatne i bolne reakcije, tako da je važno da u putnoj apoteci imate kreme koje ublažavaju njihovo dejstvo i otoke, kao i pincetu, makazice, alkohol i flastere za prvu pomoć.

Boravak na suncu često dovodi do opekotina kože. Pored kozmetičkih preparata sa visokim SPF (Sun Protect Faktor) za lice i telo, uporedo u putnu apoteku spakujte i kreme i gelove koji ublažavaju opekotine. Velika je verovatnoća da će vam u prvim danima letovanja biti preko potrebni i doneti miran san.

O značaju probiotika već smo pisali. Probiotici su korisne bakterije koje olakšavaju varenje i sprečavaju neželјene reakcije digestivnog trakta kao što su dijareja, nadimanje ili zatvor. Svaki put kad negde otputujemo, naš organizam se susretne sa izmenjenim mikrobiološkim sastavom vode, vazduha i hrane, što može nepovolјno da se odrazi na mikrofloru sistema za varenje i donese nam niz neprijatnosti. Kako bismo izbegli navedeno, važno je da sa uzimanjem probiotika započnemo nekoliko dana pre odlaska na putovanje i da ga uzimamo svakodnevno, onako kako je to naznačeno na pakovanju, odnosno jednu kapsulu dnevno.

I na kraju, poseban deo vaše putne apoteke mora biti namenjen deci. Ne zaboravite da za vaše najmlađe ponesete toplomer, antipiretike, analgetike, terapiju koju i inače uzimaju, probiotike za decu, praškove za eventualnu rehidraciju organizma, praškove i lekove protiv stomačnih tegoba. Hanzaplaste u raznim bojama mališani i inače obožavaju, te oni takođe moraju biti pripremlјeni za eventualne povrede vaših nemirka. Ponesite i alkohol i jod, kao i sredstva za dezinfekciju ručica.

Leto je sezona svežeg voća i povrća. Zdravom, raznovrsnom ishranom unećete sve neophodne nutrijente, vitamine i minerale. Stoga, ne preterujte sa suplementacijom. I na kraju, ne zaboravite obilnu hidrataciju tokom vrelih dana. Voda je izvor života i dobrog zdravlјa. Srećan put!

 

V. Pivnički

Obaveštavamo Vas da se Poliklinika Cardios od 01.10.2023. nalazi na novoj adresi.

Nova adresa je:

Mikole Kočiša 4, Novi Sad

Cardios - nova adresa