Simptomi zbog kojih se treba javiti gastroenterologu

Bolovi u stomaku - Poliklinika Cardios Novi SadMnogi su drevni narodi i plemena smatrali da se duša nalazi u stomaku. I savremeni čovek oseti većinu svojih emocija upravo u ovom delu tela. Stomak nam zatreperi od radosti ili se zgrči od straha. Na ruskom jeziku reč “život” znači stomak. Ako ovim uverenjima dodamo i naučnu činjenicu da se upravo u stomaku nalazi centar našeg imuniteta, odbrambenog sistema protiv izazivača bolesti, sve su to više nego dovoljni razlozi da sistemu za varenje posvetimo dužnu pažnju.

Sistem organa za varenje je jedan od najsloženijih sistema našeg organizma. Grana medicine koja ga proučava i leči naziva se gastroenterologija. Deo je interne medicine. Osnovna funkcija ovog sistema podrazumeva unos hrane, njeno varenje i što je najvažnije-prenošenje hranjivih materija u krv kroz zidove creva. Funkcionisanje ovog složenog sistema najčešće ne osećamo, niti ga primećujemo, jer nije pod kontrolom naše svesne volje. Međutim, to ni u kom slučaju ne znači da treba da ga zanemarujemo i ne obraćamo pažnju na njegove pojedine aspekte.

Postoje neki simptomi digestivnog trakta koji nastaju reaktivno i nisu znak oboljenja. Mogu nastati usled prejedanja, povećanog unosa alkoholnih pića ili hrane i tečnosti sumnjivog kvaliteta. Nekada nastaju na putovanjima, usled promene klime, mikrobiološkog sastava vode ili izmenjenog ritma spavanja. Tada nisu signali za strah od bolesti i panično traženje stručne pomoći. Međutim, ukoliko su učestali i traju i do tri meseca, nisu zanemarljivi i potrebno je obratiti se za specijalističku pomoć.

Najčešći simptomi koji prate bolesti organa za varenje su mučnina, gađenje prema nekim vrstama hrane, povraćanje, gorušica, peckanje u želucu, bolovi u stomaku, nadimanje, gasovi, dijareja, zatvor, promene i krv u stolici. Naročiti simptom na koji treba obratiti pažnju su nenamerno gubljenje telesne težine (10-15%) i malokrvnost. Osećaj punoće i sitosti već posle nekoliko zalogaja hrane takođe mogu biti znaci upozorenja. Obratite pažnju ukoliko je došlo do nagle promene ritma pražnjenja creva koje bi trebalo da bude svakodnevno i osnova je dobrog digestivnog zdravlja. Svako od nas ima uspostavljen svoj lični ritam, ali neki uobičajen okvir odnosi se na broj tri-ukoliko zatvor traje više od tri dana ili danima postoje više od tri stolice dnevno, potrebno je da se javite na pregled gastroenterologu.

Najčešće bolesti sistema za varenje su čir na želucu, funkcionalna dispepsija, odnosno otežano varenje hrane, refluks, infekcija helikobakterijom, Kronova bolest, sindrom iritabilnog kolona, hemoroidi, karcinom želuca i debelog creva, bolesti jetre, upale i kamen u žuči i druge. Uzroci oboljenja jesu najčešće genetski predodređeni, ali su svakako i posledica nezdrave ishrane, stresa i manjka kretanja.

Svakodnevno, ali neredovno uzimanje industrijski prerađene hrane prepune masti, šećera i aditiva kod savremenog zaposlenog čoveka dovelo je do značajnog povećanja broja oboljenja sistema za varenje. Ljudska populacija je iz decenije u deceniju sve gojaznija. Podaci Svetske zdravstvene organizacije o broju gastroenteroloških i sa njima povezanih onkoloških oboljenja poslednjih decenija su zabrinjavajući.

Pregled gastroenterologa pre svega podrazumeva razgovor sa pacijentom, uzimanje lične i porodične anamneze, a zatim fizikalni pregled abdomena, ponekad i rektalni. Nakon toga pacijent biva upućen na analizu krvne slike i biohemijske analize. U dijagnostici se koriste i ultrazvučni pregled abdomena, endoskoskopski pregledi, gastroskopija jednjaka, želuca i dela tankog creva, kolonoskopija debelog creva i rektosigmoidoskopija završnog dela creva. Neki od ovih pregleda se zbog bola i nelagodnosti obavljaju u lokalnoj ili totalnoj anesteziji, sa ciljem da se pacijentu olakšaju i učine komfornijim.

Osnovni preduslov dobrog zdravlja sistema za varenje su zdrava ishrana, bez prekomernog unosa alkoholnih pića i pušenja, kao i manjak stresa i redovna rekreacija. Ukoliko se neki od navedenih simptoma ipak jave, obratite se za stručnu medicinsku pomoć u našu Polikliniku “Cardios”.

 

   V. Pivnički

Obaveštavamo Vas da se Poliklinika Cardios od 01.10.2023. nalazi na novoj adresi.

Nova adresa je:

Mikole Kočiša 4, Novi Sad

Cardios - nova adresa