Šta kad su creva nervozna?

Nervozna creva - poliklinika Cardios Novi SadDa stres i nervoza svakodnevnog života uzimaju svoj danak u našem zdravlju, svima je poznata činjenica, bilo da smo to iskusili kao kratkotrajni pad imuniteta ili nažalost hronično oboljenje. Jedan od sistema koji najpre “strada” ukoliko smo duže izloženi stresu i nepravilnim stilovima života je svakako digestivni trakt.

Hajde da na trenutak zastanemo i intervjuišemo sami sebe o stanju našeg stomaka. Da li se često osećate naduveno tokom celog dana i imate neprijatnosti u vidu gasova? Da li posle jela morate otkopčati dugme na pantalonama, jer imamo osećaj da ćemo “pući”? Da li ste primetili da u poslednje vreme često imate nepoznate bolove u stomaku, koji se mogu kretati od neznatnih, ali i do vrlo jakih i neprijatnih? Kao da “šetaju”, uvek su na drugom mestu u stomaku. Možda vam je stomak češće nego ranije tvrd, otečen, imate osećaj kao da ste progutali loptu ili balon? Da li često imate zatvor, pa potom nekoliko dana dijareju? Osećate li da je to pražnenje nepotpuno? I koliko sve to utiče na vaš svakodnevni život? Verujemo da ste zbog svega dodatno nervozni, uznemireni, neraspoloženi i da otkazujete prijatne društvene događaje zbog stanja vašeg stomaka.

Ako ste na većinu gore navedenih pitanja odgovorili potvrdno, postoji velika verovatnoća da imate tzv. sindrom nervoznih creva ili iritabilnog kolona (IBS-Irritabile Bowel Syndrome). Stanje predstavlja hronično prisustvo svih navedenih simptoma. Oboljenje je nažalost u ekspanziji i statistički podaci ukazuju da od njega boluje skoro 20%stanovništva, dakle svaka peta osoba. Prisutnije je kod žena. Mnogi se ni ne javljaju lekaru, prosto živeći sa tim neprijatnostima, što svakako nije odgovoran odnos prema zdravlju, niti doprinosi kvalitetnom životu. Naprotiv, stanje nervoznih creva i neraspoloženje koje sobom neminovno nosi smenjuju se tako u začaranom krugu i pacijentu se čini da izlaza nema.

Po svemu sudeći, sindromu su sklonije osobe koje imaju genetske predispozicije, potom pušači, osobe koje se nepravilno hrane i naravno, oni koji su pod uticajem hroničnog stresa.

Kako bi se redukovale neprijatnosti nervoznih creva, neophodno je obratiti se gastroenterologu. Dijagnostici će se pristupiti detaljno, najpre anamnestičkim razgovorom sa pacijentom, analizom uzoraka krvi, mokraće i stolice, ginekološkim pregledom kod žena, ultrazvučnim pregledom abdomena, kolonoskopijom i rektosigmoidoskopijom. Detaljnim pregledom će se ujedno isključiti druga, ozbiljnija oboljenja kao što su Kronova bolest, celijakija, prisustvo helikobakterije, intolerancije na pojedine vrste namirnica i tumori. Nakon postavljanja dijagnoze, lekar će odrediti terapiju i dati savete za redukciju simptoma.

Prvenstveno je važno korigovati ishranu. Izbegavati masnu i prženu hranu, hranu zasićenu prostim šećerima, u mnogim slučajevima kravlje mleko i mlečne proizvode, alkoholna pića, mnogo kafe, gazirane sokove, industrijski prerađenu hranu koja obiluje aditivima, kao i namirnice za koje se zna da izazivaju nadutost kao što su pasulj, grašak, brokoli, crni i beli luk, kao i mnoge vrste svežeg i suvog voća.

Međutim, nije samo važno šta jedemo, nego kad i kako. Zbog užurbanosti svakodnevnog života, često se dešava da se obroci preskaču, a da u danu dominira jedan obilan obrok koji tada predstavlja svojevrsni atak na creva. Ukoliko su ona već u zapaljenskom procesu, neophodno je što pre uspostaviti pravilnu ishrambenu dnevnu rutinu sa uobičajena tri manja obroka i užinama između njih. Grickanje hrane između obroka dovešće do pogoršanja simptoma. Sistem za varenje je tada stalno aktiviran i zaposlen jer stara hrana još nije adekvatno svarena, a već stiže nova. Neka vaša creva povremeno odmaraju.

Osim šta i kad, važno je i kako jedemo. Izbegavajte nekontrolisano prejedanje, užurbane obroke “s nogu”, brzo gutanje hrane bez dovoljno žvakanja sa kojom ćete progutati velike količine vazduha. Obrok neka bude u mirnoj i spokojnoj atmosferi, bez okolnih distraktora Ne gledajte u ekran telefona ili televizora dok jedete.

I krećite se. Kretanje pogoduje peristaltici creva. Šetnja je efikasno, prirodno i najjeftinije sredstvo u borbi protiv stresa i nervoznih creva. Prošetajte svaki dan. Vodite dnevnik ishrane. Osluškujte svoja creva. Ubrzo ćete uočiti šta im je od unetih namirnica prijalo, a šta nije. Odmarajte, relaksirajte se i imajte dovoljno sati zdravog sna i simptomi će se postepeno ublažiti.

 

Violeta Pivnički