Šum na srcu kod dece – da li je razlog za brigu?

Šum na srcu kod deceOdmah na početku teksta ćemo vam dati odgovor, kako biste odahnuli i prestali da brinete, a zatim ćemo obrazložiti šta je šum na srcu, kako nastaje, zašto se čuje, kada prestaje i kakvi tipovi postoje. Dakle, šum na srcu je u najvećem broju slučajeva potpuno bezopasna pojava i odgovor na pitanje iz naslova je dakle-Ne! Ipak, pročitajte tekst pažljivo kako biste znali kako da reagujete ukoliko vam lekar u nekoj fazi razvoja vašeg deteta saopšti da čuje šum na srcu.

Kada se najčešće otkrije šum na srcu?

Šum na srcu kod dece u većini slučajeva ustanovi pedijatar. Najčešće kada odvedete dete zbog neke virusne ili bakterijske infekcije, odnosno uobičajenih dečijih infekcija. Ponekad se desi da pedijatar otkrije šum na srcu prilikom rutinskih i kalendarom predviđenih sistematskih pregleda. S obzirom na to da je srce vitalni organ, roditelji se veoma uplaše kada navedeno čuju od izabranog pedijatra. Strahuju da dete ima srčanu manu i ne znaju na koji način treba da se ophode prema dobijenoj informaciji u prvim trenucima.

Fiziološki šum srca je bezazlen

U ogromnom broju slučajeva taj šum je potpuno bezazlen. Čuje se stetoskopom usled intenzivnog, bržeg, burnijeg protoka krvi kroz srce deteta, a naročito jer je detinji grudni koš tanak, nema debljih struktura mišićnog i masnog tkiva, odnosno srce je “blizu” slušalicama i lako se čuje. Javlja se kao posledica rasta i razvoja, pa se stoga naziva i fiziološki. To je nevin i bezazlen šum. Može nastati i usled uobičajenih i prolaznih dečijih infekcija praćenih povišenom telesnom temperaturom, tako da se već na sledećoj kontroli kod pedijatra, kada dete ozdravi, neće čuti. Deca se kod ovog nevinog šuma srca potpuno normalno bave svim fizičkim aktivnostima, učestvuju na časovima fizičkog vaspitanja ravnopravno sa vršnjacima, treniraju i takmiče se u sportovima.

Šum na srcu je veoma česta pojava kod dece, kod svakog drugog deteta, pa čak i kod 70% registruje se u nekom trenutku razvoja. Dobra vest je da od hiljadu dece koju pregleda dečiji kardiolog, samo kod 1-3 su registrovane neke srčane anomalije. Spontano nestaje krajem detinjstva, odnosno ulaskom u pubertet, kada dete postaje krupnije, sa razvijenijim grudnim košem i mišićnom masom, tako da se više ne čuje. Srce je prosto fizički “dalje” od slušalica stetoskopa.

Patološki šum na srcu je razlog za brigu

Organski, patološki šumu na srcu je posledica urođenih srčanih mana, genetske predispozicije ili infekcija koje je majka imala tokom trudnoće. Za razliku od fiziološkog koji je promenjivog intenziteta i spontano nestaje, on se ne menja, niti iščezava ulaskom u pubertet. Ukoliko se na njega posumnja, obavlja se najpre detaljan kardiološki pregled stetoskopom, zatim EKG, potom se radi ehokardiografija, odnosno ultrazvučni pregled srca, kao i rentgen grudnog koša. Svi ovi pregledi su za deteta potpuno bezbolni. Ukoliko se uspostavi dijagnoza organskog šuma na srcu, dečiji kardiolog će odrediti terapiju u vidu lekova, odrediti praćenje i kontrole, posavetovati roditelje i dete o stilovima života, načinu bavljenja sportom i generalno fizičkim aktivnostima. U nekim slučajevima će biti neophodna hirurška intervencija ako postoje ozbiljnije srčane anomalije.

Važno je napomenuti da se srčane mane kod dece otkrivaju veoma rano ili u toku trudnoće majke, prilikom ekspertnog ultrazvuka ili odmah po rođenju i u prvim mesecima života, što znači da ako je vaše dete starije od tog doba, ukoliko je predškolac ili dete školskog uzrasta, a prvi put se čuju izvesni šumovi, nemate razloga za brigu. Dete bi do sada već zasigurno ispoljilo tegobe u vidu bola u grudima, aritmija, nepravilnog disanja i zamaranja. Međutim, kako biste bili sigurni i odagnali brige, zakažite pregled kod specijaliste. U Poliklinici “Cardios” očekuje vas tim veoma stručnih i iskusnih kardiologa koji će izvršiti detaljan pregled detinjeg srca i umiriti vaše bojazni.

 

 

V. Pivnički

Obaveštavamo Vas da se Poliklinika Cardios od 01.10.2023. nalazi na novoj adresi.

Nova adresa je:

Mikole Kočiša 4, Novi Sad

Cardios - nova adresa