Zašto je važan sistematski pregled dece?

Sistematski pregled dece - Poliklinika Cardios Novi SadNa početku teksta možda bismo mogli sami sebi replicirati kao odgovor na pitanje u naslovu-sistematski pregled dece nije važan, on je najvažniji! Kao što mu samo ime kaže, on je sistematski, sveobuhvatan, celovit i kao takav stub je zdravstvene prevencije u pedijatriji.

Sistematski pregled dece izuzetno je važan ne samo iz zdravstvenih, fizičkih razloga, nego je i te kako važan i psihološki. Odvija se u uslovima kada je dete zdravo, spokojno, raspoloženo, a tada najbolje reaguje i komunicira sa izabranim pedijatrom. Slika o detetu kada je zdravo različita je od slike bolesnog deteta koje je umorno, razdražljivo ili malaksalo i teže komunikativno. Takođe, dete će pozitivno emotivno asocirati svog izabranog pedijatra i medicinsko osoblje u situaciji kada je zdravo i dobro raspoloženo, pa će i u onim situacijama kada dolazi bolesno biti manje uplašeno i imaće veće poverenje.

Redovni sistematski pregledi deteta obavljaju se od dana njegovog rođenja. U prvoj godini nekoliko puta, jer je tada razvoj najintenzivniji, potom u drugoj, trećoj, četvrtoj, pred polazak u redovni pripremni predškolski program i pred polazak u školu.

Tokom sistematskog pregleda vaše dete će biti detaljno pregledano. Izmeriće mu se visina i težina i utvrditi da li u tom smislu postoje odstupanja, da li dete eventualno zaostaje sa rastom, da li je pothranjeno ili gojazno, eventualno će se u vezi sa navedenim uputiti na dodatne specijalističke preglede. Bićete posavetovani o zdravoj ishrani deteta, kao i važnosti igre i rekreacije za razvoj lokomotornog sistema. Lekar će pregledati kičmeni stub deteta, držanje tela i hod.

Potom će pedijatar poslušati rad srca i pluća, a mlađoj i starijoj predškolskoj deci izmeriti i krvni pritisak. Kompletnoj slici o stanju zdravlja vašeg deteta doprineće i rezultati krvne slike i urina. Pedijatar će vas takođe eventualno uputiti na pregled kod dečijeg stomatologa, kao i drugih specijalista ukoliko za to postoji potreba.

Važan deo sistematskog pregleda deteta na tom uzrastu je utvrđivanje njegovog kognitivnog razvoja. Lekar će u komunikaciji sa detetom utvrditi razvoj njegovog govora, komunikacijske i psihomotorne veštine, kao i funkciju pažnje. Ukoliko mu se učini da postoje eventualna odstupanja od normi razvoja za dati uzrast, uputiće vas na pregled psihologu ili logopedu.

Poseban deo pregleda odnosi se na vakcinalni status deteta. Dete se vakciniše u skladu sa propisanim kalendarom vakcinacije, a roditelji sa pedijatrom obavljaju sve neophodne konsultacije i informišu se o svim važnim pitanjima i nedoumicama.

 

Sistematski pregled deteta odvija se u trijadi “pedijatar-dete-roditelј”. Zbog navedenog je od izuzetne važnosti da se odvija u atmosferi međusobnog poverenja i uvažavanja. Roditelj je taj koji o detetu daje sve relevantne podatke, kako se dete hrani, kako spava, kako se kreće i igra, kako komunicira, koliko je samostalno, kakve su mu psihomotorne i socijalne veštine, od čega najčešće pobolјeva, koliko je infekcija imalo u prethodnom periodu, kako reaguje na određene terapije i sl. Podaci koje roditelј daje pedijatru moraju stoga biti tačni i detaljni. Roditelj je slobodan da postavlja pitanja, podeli sa pedijatrom svoje brige i nedoumice, kao i zatraži savet za dalje usmeravanje i podsticanje sveukupnog dečijeg razvoja.

Prevencija je ključna za zdravlje naših najmlađih. Redovnim sistematskim pregledima utvrđuje se trenutno zdravstveno stanje mališana i što je još važnije, blagovremeno otkrivaju sva eventualna odstupanja ili bolesti. Odgovorno roditeljstvo podrazumeva i odvođenje deteta na redovne, preventivne sistematske preglede. Poliklinika “Cardios” očekuje vas sa svojim pedijatrima, drugim lekarima specijalistima i ljubaznim medicinskim osobljem koji će obaviti stručne preglede u prijatnoj i podsticajnoj atmosferi.

 

V. Pivnički

Obaveštavamo Vas da se Poliklinika Cardios od 01.10.2023. nalazi na novoj adresi.

Nova adresa je:

Mikole Kočiša 4, Novi Sad

Cardios - nova adresa