Otkucaji srca u doba korone

Srce u doba koroneKorona virus je usporio svet. Najnoviji podaci pokazuju da su sada ugroženi i mlađi pacijenti, a ono što je od početka pandemije sigurno, u opasnosti su svi čije zdravlje je već narušeno.

Jedno istraživanje u koje je bilo uključeno 150 pacijenata iz Vuhana, epicentra epidemije, otkrilo je da pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima imaju  značajno veći rizik od smrti prilikom zaraze. Ako vam je srce slabo ili imate blokirane arterije, tada vaše telo ulaže mnogo veći napor kako bi krv i kiseonik cirkulisali po čitavom telu. Među više hiljada preminulih od ovog virusa – uglavnom u Kini – većinu čine stariji pacijenti koji su već imali zdravstvene probleme poput kardiovaskularnih bolesti.

O zdravlju kardiovaskularnih bolesnika, kao o svom, brinu lekari Poliklinike Cardios.

“Pri zakazivanju pregleda vršimo trijažu, ako imaju tegobe koje ukazuju na koronavirus, upućujemo ih na kovid centre. To je do sada bio slučaj sa dva naša pacijenta”, kaže dr Nikola Agbaba, kardiolog “Cardios” poliklinike.

Nova istraživanja pokazuju da lekari dodatno moraju da obrate pažnju i na istraživanje akutne povrede miokarda, odnosno znakove koji izazivaju srčani udar. Simptomi akutnog oštećenja miokarda, izazivaju bol u grudima, palpitacije srca, hroničan umor i kratak dah. Zbog toga što su ovi simptomi slični respiratornim komplikacijama koje izaziva Covid – 19, srčani udar bi mogao da se propusti.  Ključno je proveriti ispitivanje ovih simptoma, pokazuju nedavno objavljene studije.

Važna napomena je da ukoliko se pacijenti razbole, nastavljaju sa kardiovaskularnom terapijom, a nakon izlečenja od korone dolaze na redovne kontrole dve nedelje nakon hospitalizacije, ističe dr Agbaba.

Za one sa slabim srcem i za sve ostale preporuke su iste: Poštujte mere prevencije – izbegavajte okupljanja, perite ruke, nosite zaštitne maske.

Lekari Poliklinike “Cardios” su uvek dostupni za sve nedoumice koje imate u vezi vašeg zdravlja – oni prate vaše otkucaje srca.

Ostanite zdravi.

Obaveštavamo Vas da se Poliklinika Cardios od 01.10.2023. nalazi na novoj adresi.

Nova adresa je:

Mikole Kočiša 4, Novi Sad

Cardios - nova adresa