Nefrologija

Nefrologija Novi SadUkoliko osećamo bol pri mokrenju, često mokrimo ili imamo nesposobnost da ispraznimo bešiku ili čak nevoljno isticanje mokraće, moramo se obratiti nefrologu. Ove neprijatnosti mogu zadesiti kako odrasle, tako i decu, ali javljanjem lekaru na vreme, te pravilnom dijagnostikom i lečenjem, ovih neprijatnosti možemo se rešiti. 

 

 

Nefrološki pregled

Nefroloski pregled Novi SadNefrološki pregled se obavlja tako što lekar nefrolog sa pacijentom obavlja detaljan razgovor i klinički pregled. Potrebne su analize krvi i mokraće, ultrazvučni pregled bubrega i urotrakta, te mikrobiološke analize kao što su: brisevi, urinokultura, pretraga ejakulata.

Veoma je važno obavljati redovne sistematske preglede. Bolesti koje često dovode pacijenta kod nefrologa su upalne prirode (izazvane bakterijama, virusima ili gljivicama) – upala mokraćne bešike (cistitis), imunološka i neimunološka upala bubrega – glomerulonefritis, pijelonefritis.

Kod upale mokraćne bešike postoji žarenje i pečenje nakon mokrenja i česti nagoni na mokrenje sa ponekad malom količinom urina. Potrebno je javiti se lekaru nefrologu radi dijagnoze i terapije bolesti.

Lekara specijalistu – nefrologa treba posetiti i kada postoje bolesti metabolizma koje se manifestuju pojavom bubrežnog peska i kamena, i stanja kao što je giht, kao i kod pojave stanja poznata kao cista bubrega, renalna hipertenzija, nefroza, hronična renalna insuficijencija i karcinom mokraćnog sistema.

Bubrežne bolesti su česte, mogu da budu opasne, ali ih je važno na vreme prepoznati i započeti blagovremeno lečenje. Za dijagnostiku i lečenje akutnih i hroničnih oboljenja bubrega i mokraćnih puteva zadužen je nefrološki tim poliklinke CARDIOS Novi Sad.

 

Simptomi zbog kojih se treba javiti lekaru i obaviti nefrološki pregled:

  • Oticanje lica i stopala, ponekad i celog tela (edem ), nadutost oko očiju (naročito ujutru)
  • Mučnina , povraćanje, malaksalost, zamor
  • Gubitak apetita, suva koža, svrab
  • Glavobolja, utrnulost ruku ili nogu, uznemirenost, vrtoglavica, sindrom nemirnih nogu

 

Pregled lekara specijaliste – nefrologa možete zakazati putem maila ili telefonom. Kontakt podaci su Vam dostupni na našoj kontakt stranici.

 

U oblasti nefrologije, poliklinika CARDIOS Novi Sad pruža sledeće usluge:

Ultrazvučni pregled bubrega

Ultrazvuk urotrakta

Urologija

Developed by PanMax Solutions d.o.o. Novi Sad